Kundorder

Du börjar med att öppna menyn ORDER > KUNDORDER och Du möts då av följande fönster:

Beskrivning: http://www.euroshop.nu/support/bookhit_es/img/image-149.png

Här arbetar Du med dina kundorder, dvs lägger upp nya, ändrar gamla och för över dem till kassan för betalning och utleverans. Du kan här även söka på gamla kundordrar.

Sökning på status är följande siffror:

• EJ LEVERERAD = Status: 0
  • DEL-LEVERANS = Status: 1
  • LEVERERAD = Status: 2

Du börjar med att lägga till en ny kundorder. För att göra det klickar Du på knappen NY och då öppnas detta fönster:

Beskrivning: http://www.euroshop.nu/support/bookhit_es/img/image-150.png

Här börjar Du med att lägga till kund. Antingen genom att skriva in kundnummer direkt (markören står i rätt fält), eller genom att klicka på SÖK KUND alternativt NY KUND. I detta fältet kan även telefon-nr skrivas in direkt.

Sedan lägger du till om du har några default värden för leveransätt och leveransdag. Om du lägger till detta innan du börjar lägga till artiklarna kommer alla artiklar få dessa default värden. Vill du ändra enstaka rader dubbelklickar du bara på artikeln och gör den ändringen här.

När kunden är upplagd börjar Du att lägga till de artiklar kunden vill ha. Här lägger man till alla artiklar, även om artiklarna fysiskt finns och kunden väljer att ta med sig. Börja med att lägga till ett par artiklar så vi ser hur det ser ut:

Här lägger Du till kund och artiklar.

Den första artikeln på bilden finns inte i lager, det ser vi på Antal mottagna = 0. Däremot finns nästa artikel (Demonen i Karanda) i lager Antal mottagna = 1, så där reserveras antalet. Till höger följer sedan orderdatum och leveransdatum följt av leveranssätt. För att ändra detta dubbelklickar Du helt enkelt på artikelraden. Då visas detta fönster:

Du dubbelklickade här på den första artikeln och ser då att det finns -1 st i lager. Dags att beställa alltså. Du har 0 st skickade order och i denna order har kunden beställt 1 st. Här kan Du själv ändra om Du vill beställa flera.

På orderstatus väljer Du hur denna artikel ska behandlas. Du kan välja mellan:

• Beställas
  • Reserveras
  • Direkt försäljning

Om Du ska beställa detta använder Du Leveransdatum för att bestämma när kunden ska komma tillbaka och hämta sina artiklar.

På Leveranssätt bestämmer Du hur kunden hämtar artiklarna.

På referens skriver Du vem som beställer.

Notering kan du skriva en kortbeskrivning som kommer med på orderutskriften till leverantören.

När Du är klar klickar Du på OK-knappen. Sedan klickar Du på OK-knappen när Du är klar med min kundorder.

Vill du att kunden skall lägga en handpenning på ordern går det att göra efter att du sparat ordern.

Du klickar då på knappen Förskottsbetalning och kommer till kassan.

Artikeln Handpenning är då vald som artikel och värdet av denna är orderns totala värde, detta värde går att justera på artikelraden i kassan.

Välj betalsätt och genomför en transaktion.

Kundens handpenning kommer sedan att finnas med i ordern och räknas av när utleverans till kund av ordern genomförs.

Om Du arbetar med en handscanner klickar Du på knappen IMPORT för att importera filen från din handscanner. Artiklarna läses då in och lägger sig i kundordern.

-Nu är kundordern klar och Du ska skicka ordern till leverantören alternativt BookHit ES-Central. Det gör Du i menyn ORDER > SKAPA > FRÅN KUNDORDER. Om Du skapar en vanlig order kommer även kundorderna att följa med. Följande fönster kommer då upp:

Här ser du att vi har en Kundorder på 1 av Stenens väktare, vill du inte beställa hem fler än för jujst kundordern lämnar du en 0 i fältet, annars anger du här hur många du även vill beställa hem till ditt lager. Du klickar Skapa Order för att beställa.

Följande fönster öppnas, och om du väljer att skriva ut din order kan du även välja vilket språk utskriften skall vara på.

När varorna nu kommer tillbaka gör Du en normal inleverans.

När Du kommer tillbaka till kundorder har statusen uppdaterats till Levererad, det innebär att du mottagit leveransen från din leverantör.

När sedan kunden kommer för att hämta sina varor, klickar du bara på Leverera till Kund och varorna som inte betalts sedan tidigare hamnar i kassan för betalning.

Orderstatus går då över till Skickad och därmed avslutad.

När varorna nu kommer tillbaka gör Du en normal inleverans.

När Du kommer tillbaka till kundorder har statusen uppdaterats till Levererad, det innebär att du mottagit leveransen från din leverantör.

När sedan kunden kommer för att hämta sina varor, klickar du bara på Leverera till Kund och varorna som inte betalts sedan tidigare hamnar i kassan för betalning.

Orderstatus går då över till Skickad och därmed avslutad. ​