Följ

Skatteverket

Kassalagen har medfört flera ändringar i dagsavsluten. Det finns både nya beteckningar och nya värden.

Z-rapport

En Z-rapport är en (oftast utskriven) rapport på kassans försäljning sedan senaste Z:a rapport. Samtidigt som kassan skriver ut/skickar rapporten nollställer denna de aktuella räknarna som visar försäljningen och ökar grand total med dagens försäljning samt ökar Z:a räknaren med ett.

Z:a rapporten måste ingå i bokföringen och bokföringslagen beskriver en hel del om vad en Z:a rapport måste innehålla.​

X-rapport

En X-rapport ser oftast exakt likadan ut som en Z:a rapport men är bara en utskrift på den aktuella försäljningen. Den nollställer inget och påverkar varken grand total eller Z:a räknaren. Den behöver inte tas upp i bokföringen och det finns inga lagar eller regler på hur en sådan skall se ut. Oftast tar personalen ut 'sin' försäljning i X-läge varpå butiksinnehavaren tar ut en Z:a för dagens hela försäljning.

 

Det har också tillkommit ett nytt fält Grand total, som räknas från den tidpunkt uppdateringen till v10.26 gjordes (se nedan).

Grand total

Grand total eller non-resetable grand total (NRGT) som det också brukar benämnas är en summa av all försäljning som någonsin registrerats på maskinen.

Det finns idag ett krav på att alla kassaregister som används i samband med alkoholservering skall kunna redovisa en grand total. Revisorer använder ibland mellanskillnaden av två Grand total (NRGT) vid två olika tidpunkter för att göra rimlighetsbedömningar på ett försäljningsställe.

Genom kassalagen krävs nu Grand total (NRGT) också i övriga butiker.

Var denna artikel till hjälp?
0 av 0 tyckte detta var till hjälp
Har du fler frågor? Skicka en förfrågan

0 Kommentarer

logga in för att lämna en kommentar.