Gör dagsavslut

I dagsavslutsfönstret sammanfattas alla siffror för den tid som gått sedan Du senast gjorde dagsavslut.

Det finns olika knappar att välja på :

Den första öppnar ett räknebord, den andra bokar ditt dagavslut med de belopp du skrivit in, och det tredje stänger fönstret utan att spara.

• Övre delen av vänstra rutan

Visar vilka pengar Du fått in idag. Fördelat på ingående växelkassa och olika betalningssätt (de två första betalningssätten, kontant och kort, är givna. Övriga bestämmer Du själv).

• Mellersta delen av vänstra rutan

Visar vilka pengar som försvunnit ur kassan genom uttag.

• Undre delen av vänstra rutan

Visar totalbelopp för hur mycket pengar det skall finnas i kassan.

Här anger det belopp som verkligen finns (efter att ha räknat kassan), och längst ned visas eventuell diff.

• Mellersta delen av mitt-rutan

Visar storleken på dagens kreditförsäljning (faktura och följesedel).

• Undre delen av mitt-rutan

Här anger Du utgående växelkassa och får uträknat hur stort nettot som skall betalas in på banken är.

• Undre delen av högra rutan

Här kan Du ange nummer på bankpåsen som pengarna läggs i, samt notera något kort som kännetecknar dagen

och ger en förklaring till dagens försäljningssiffror. Det kan t ex vara "Bokrea", ”Stor annons”, ”Lönedag”, ”Marknadsdagar”, ”Oväder” …

• Dagens resultat

Under rubriken ”Sålda artiklar” visas dagens överskott. Beräkningen bygger på dagens nettoförsäljning minus varukostnad (dagens sålda artiklar till senaste inköpspris).

Här visas även Antal förskottsbetalningar under dagen och till vilket värde (för att visa denna information måste du aktiverat detta under Allmänna Inställningar -> Extra funktioner).

• Kunder, köp och besökare

På dagsavslutet visas dessutom antal kunder under dagen och deras genomsnittsköp. Här kan Du också ange antal besökare (om Du t ex har en besökräknare vid dörren), samt se relation mellan besökare och kunder.

Räknebord

De valutor som du vill använda här måste först aktiveras i ARKIV > ALLMÄNNA INSTÄLLNINGAR > EXTRAFUNKTIONER samt i ARKIV > TILLÄGGSFUNKTIONER > EXTRAVALUTA. För svenska kronor är dock allt klart för direkt användning.

Klicka på knappen Beskrivning: Raeknebord.png för att aktivera räknebordet. Ett fönster öppnas då. Där kan du skriva in antal sedlar och mynt, så räknar programmet samma summa.

Det finns en flik för varje valuta du använder. När du klicka OK skickas totalsumman in i dagsavslutet. Där går det dock bra att ändra totalbeloppet vid behov.

Beskrivning: Raeknebord-foenster.png

Gör dagsavslut

Räkna kassan och skriv in summan i det gula fältet KASSA. Eller används räknebordet (knapp längst upp till vänster). Därefter räknar BookHit ES ut en eventuell differens och visar den längst ned.

Avsluta med att ange storlek på morgondagens växelkassa i det vita fältet VÄXELKASSA UT längst till höger och klicka på OK-knappen.

När Du klickar på OK-knappen bokas dagsavslutet och skrivs ut på A4-skrivaren eller kvittoskrivaren (beroende på Dina grundinställningar). Nu skapas också underlag för överföring till bokföringen (om du har Connect-integration),