Import

För import finns det ett antal regler som måste följas:

• All import baseras på unika nummer.
  • T ex är det artikelnumret som används för att identifiera artiklar. Det numret avgör om artikeln redan finns (och kanske skall uppdateras med ny information) eller om den inte finns i databasen.
  • Importfilen måste följa EuroShops standard.
  • Utgå t ex aldrig från att en artikelfil från en leverantör skulle motsvara EuroShop-standard. Öppna filen i Excel och justera den där innan du försöker importera.
  • Importfilen måste följa EuroShops format (Du kan t ex inte ha bokstäver i fältet för artikelnummer).
  • Informationen måste importeras i rätt ordning. Du kan t ex inte importera en artikel om det inte redan finns varugrupp och leverantör i databasen.

OBS ... Import måste ske i rätt ordning, dvs 1 leverantör, 2 varugrupp och 3 artikel

Exempel på import … varugrupper

Varugrupper är en av de filer som kan importeras direkt utan att annan information redan finns i EuroShop. Detta exempel bygger på import av varugrupper, men funktionen är densamma för leverantörer, kunder och artiklar.

Börja med att öppna importguiden i menyn ARKIV / IMPORT / VARUGRUPPER.

Klicka på NÄSTA-knappen och ange vilka filer Du vill läsa in och var de finns. EuroShop föreslår att alla importfiler skall ligga i standard mappen C:\Program\EuroShop\EuroShopImport\. Genom att klicka på knappen på samma rad, kan Du ändra mapp.

Sedan skall Du ange vad Du vill importera, och eftersom EuroShop har varugruppsinformation i fyra olika register, kan Du välja om Du vill importera en eller flera av dem:

Fil för import av varugrupper

Skall innehålla varugruppsnummer och namn

Fil för import av egenskap-1

Skall innehålla varugruppsnummer och egenskap-1. Obegränsat antal per varugrupp.

Fil för import av egenskap-2

Skall innehålla varugruppsnummer och egenskap-2. Obegränsat antal per varugrupp.

Fil för import av egenskap-3

Skall innehålla varugruppsnummer och egenskap-3. Obegränsat antal per varugrupp.

Fil för import av egenskap-4

Skall innehålla varugruppsnummer och egenskap-4. Obegränsat antal per varugrupp.

I nästa fönster anger Du allmänna inställningar för hur importen skall gå till och hur importfilerna ser ut:

Första raden är rubriker

Klicka i rutan för att första raden ej skall importeras.

Importera ej fält utan information

Klicka i rutan för att inte lösa in tomma fält (så att Du inte raderar befintlig information)

Skapa loggfil för fel

Klicka i rutan för att skapa en loggfil över fel som uppstår vid importen.

Första raden är rubriker

Klicka i rutan för att första raden ej skall importeras.

Inställningar för import av basuppgifter

Här gör Du inställningar för huvudregistret. För varugrupper är detta själva varugruppsregistret med bl a nummer och namn. De enskilda egenskaperna ligger i ”sekundära register”.

Lägg till om posten saknas

Klicka i rutan för att importera alla poster som inte redan finns i EuroShop (dvs varugruppsnumret är ej upptaget)

Uppdatera om posten redan finns

Klicka i rutan för att uppdatera poster som redan finns i EuroShop (dvs varugruppsnumret är upptaget).

Inställningar för import av sekundära uppgifter

Här gör Du inställningar för sekundära register. För varugrupper är det register över egenskaper. De enskilda varugrupperna (med bl a varugruppsnummer och namn) är huvudregister.

Skriv över sekundära uppgifter

Klicka i rutan för att importera alla poster och skriva över eventuell befintlig information.

Uppdatera om sekundära uppgifter om posten redan finns

Klicka i rutan för att uppdatera poster som redan finns i EuroShop.

Hoppa över om sekundära uppgifter om posten redan finns

Klicka i rutan för att hoppa över poster som redan finns i EuroShop.

Du är allt klart och Du startar importen genom att klicka på knappen AVSLUTA.

Logg ”Importinfo”

Vid varje import skapas en loggfil med information om importen (dvs om Du klicka i rutan ”Skapa loggfil för fel”) . Den filen kan Du använda för att felsöka om importen inte har fungerat perfekt.

EuroShop föreslår att loggfilen skall heta ”Importinfo”.

I loggfilen anges för varje post om den importerats eller ej (första kolumnen visar radnummer i importfilen).

TIPS ... Börja med att importera ett litet antal poster, så att Du är säker på att allt fungerar som Du tänkt Dig, innan Du startar import av tusentals poster