Kundorder

Du börjar med att öppna menyn ORDER > KUNDORDER och Du möts då av följande fönster:

Här arbetar Du med dina kundorder, dvs lägger upp nya, ändrar gamla och för över dem till kassan för betalning och utleverans. Du kan här även söka på gamla kundordrar.

Sökning på status är följande siffror:

• EJ LEVERERAD = Status: 0
  • DEL-LEVERANS = Status: 1
  • LEVERERAD = Status: 2

Det finns också ett fritextfält där du kan skriva vad du vill. Man kan även välja att ge rabatt i kronor om man skulle vilja det.

Du börjar med att lägga till en ny kundorder. För att göra det klickar Du på knappen NY och då öppnas detta fönster:

Här börjar Du med att lägga till kund. Antingen genom att skriva in kundnummer direkt (markören står i rätt fält), eller genom att klicka på SÖK KUND alternativt NY KUND. I detta fältet kan även telefon-nr skrivas in direkt.

Sedan lägger du till om du har några default värden för leveransätt och leveransdag. Om du lägger till detta innan du börjar lägga till artiklarna kommer alla artiklar få dessa default värden. Vill du ändra enstaka rader dubbelklickar du bara på artikeln och gör den ändringen här.

När kunden är upplagd börjar Du att lägga till de artiklar kunden vill ha. Här lägger man till alla artiklar, även om artiklarna fysiskt finns och kunden väljer att ta med sig. Börja med att lägga till ett par artiklar så vi ser hur det ser ut:

Här lägger Du till kund och artiklar.

Den första artikeln på bilden finns inte i lager så raden blir då grön och statusen blir ”Beställas”. Däremot finns nästa artikel (brödrosten) i lager, så där reserveras antalet. Till höger följer sedan orderdatum och leveransdatum följt av leveranssätt. För att ändra detta dubbelklickar Du helt enkelt på artikelraden. Då visas detta fönster:

Du dubbelklickar här på första artikeln och ser då att det finns -1 st i lager. Dags att beställa alltså. Du har 0 st skickade order och i denna order har kunden beställt 0 st. Här kan Du själv ändra om Du vill beställa flera.

På orderstatus väljer Du hur denna artikel ska behandlas. Du kan välja mellan:

• Beställas
  • Beställas mot förskottsbetalning
  • Reserveras
  • Direkt försäljning

Sedan klickar Du på OK-knappen när Du är klar med din kundorder.

Om Du arbetar med en handscanner klickar Du på knappen IMPORT för att importera filen från din handscanner. Artiklarna läses då in och lägger sig i kundordern.

Nu är kundordern klar och Du ska skicka ordern till leverantören alternativt EuroShopCentral. Det gör Du i menyn ORDER > SKAPA > FRÅN KUNDORDER. Om Du skapar en vanlig order kommer även kundorderna att följa med. Följande fönster kommer då upp:

Här ser du att vi beställt 2 st pepparkvarnar och 1 st gryta. Du klickar ORDER för att beställa.

När varorna nu kommer tillbaka gör Du en normal inleverans.

När Du kommer tillbaka till kundorder har statusen uppdaterats till reserverad.

När sedan kunden kommer för att hämta sina varor, klickar du bara på LEVERERA-knappen och varorna som inte betalts sedan tidigare hamnar i kassan för betalning.

Artiklarna ändras nu till levererad och raden blir blå.