Kör och retur på samma kvitto

Kassalagen tillåter inte att man blandar plus- och minusposter i ett kvitto. Detta har gjort kassaarbetet krångligare. T ex om kunden lämnar tillbaka en vara och samtidgit köper en annan.

Då krävs enligt kassalagen två separata kvitto.

EuroShop har löst detta genom en ny smart funktion (från version 2010.20 som kom den 30 sept 2010).

Funktionen betyder att personalen kan blanda positiva och negativa poster fritt i sitt kassaarbete (t ex  att ta tillbaka en retur och sälja en ny artikel på samma gång).  Sedan gör EuroShop en uppdelning på två kvitto när du klickar på TOT-knappen. Ett kvitto med de positiva posterna, och ett kvitto med de negativa posterna.

OBS Du kan inte använda totalrabatt i kombination med plus-och-minus på samma kvitto.

Exempel 1 ... Kunden kommer in med en vara, byter mot en annan vara och ska ha tillgodokvitto på mellanskillnaden.

• Scanna/sök varan som kunden har med sig, skanna/sök sedan den nya varan som kunden vill ha i utbyte.

• Sen sätter vi ett minustecken (-) framför den varan som ska gå i retur och också tillbaka in på lagret.

• Eftersom summan var lägre på den nya produkten så väntar nu Euroshop på att ni väljer ett sätt att lämna tillbaka resterande pengar på. Har ni tillgodohavande aktiverat (extra funktioner) och vill lämna ett tillgodokvitto, så går ni direkt på TOTAL/F2 (utan att välja kontant eller kort).

• Du får nu frågan om att ge ett tillgodokvitto och klickar på ”JA”.

• EuroShop kommer nu själv att separera dina kvitton som innehåller poster som är både negativa och positiva, samt skriva ut ett tillgodokvitto på mellanskillnaden, allt för att underlätta arbetet i kassan.

Först kommer det ett kvitto på det nya köpet, kvittot ska till kund:

Sen kommer tillgodokvittot på mellanskillnaden, även denna ska kunden ha.

Efter detta kommer ett kvitto på återköpet som kunden ska kvittera, det behåller ni.

Slutligen kommer ett kvitto på försäljning av tillgodohavandet. Det är kvittot på att ni sålt tillgodokvittot på xxx kronor till kunden. Det bör häftas ihop med tillgodohavandet.

Exempel 2 ... Kunden kommer in med en vara, byter mot en annan vara och ska ha mellanskillnaden kontant.

• Scanna/sök varan som kunden har med sig, scanna/sök sedan den nya varan som kunden vill ha i utbyte.

• Sen sätter vi ett minustecken (-) framför den varan som ska gå i retur och också tillbaka in på lagret.

• Eftersom summan var lägre på den nya produkten och ni vill lämna mellanskillnaden i kontanter till kunden så väljer ni kontant sen trycker ni TOTAL/F2.

Först kommer det ett kvitto på det nya köpet, kvittot ska till kund:

Efter detta kommer ett kvitto på återköpet som kunden ska kvittera, det behåller ni.